Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de nieuwe fiscale regels voor de vastgoedsector?

De derde dinsdag van september is weer voorbij, en dat betekent dat het kabinet zijn plannen voor 2025 op tafel heeft gelegd. Prinsjesdag is altijd een belangrijk moment voor de vastgoedsector, want er komen vaak nieuwe belastingregels om de hoek kijken. Benieuwd naar de aankomende veranderingen en wat deze voor jou betekenen? Geen zorgen, wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet.

Verlaging tarief voor Overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari 2026 gaat de overdrachtsbelasting voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt (zoals door beleggers) omlaag van 10,4% naar 8%. Het tarief voor andere soorten onroerend goed blijft 10,4%.

Vanaf 1 januari 2025 kunnen kopers van economische eigendom van een woning ook profiteren van het lagere tarief van 2% of de starters vrijstelling, als ze voldoen aan alle voorwaarden. Dit betekent dat kopers van economische eigendom dezelfde voordelen krijgen als kopers van volledige eigendom.

Inkomstenbelasting: aanpassingen box 2 en box 3

Vanaf 2025 verandert het tarief in box 2 (voor aanmerkelijk belang). Er komen twee schijven: 24,5% tot €67.000 en 33% daarboven. In 2025 wordt het toptarief verlaagd naar 31%. In box 3 (vermogen) blijft het tarief 36%, ondanks eerdere plannen om dit aan te passen. De overgang naar belasting op werkelijk rendement in box 3 is uitgesteld tot 2027.

BTW-herziening op vastgoeddiensten

Vanaf 2026 wordt een nieuwe btw-herzieningsperiode van vijf jaar ingevoerd voor bepaalde diensten aan onroerend goed die meer dan €30.000 kosten, zoals verbouwingsdiensten. Dit is bedoeld om btw-misbruik, bijvoorbeeld bij kortdurende verhuur, tegen te gaan.

Afschaffing verlaagd btw-tarief verstrekken van logies

Het verlaagde btw-tarief voor logies in hotels, pensions en vakantieverblijven voor korte verblijven wordt afgeschaft. Dit houdt in dat vanaf 1 januari 2026 de verhuur van hotelkamers, vakantiewoningen, stacaravans en short stays onder het standaardtarief van 21 procent valt. Het verlaagde tarief van 9 procent voor het aanbieden van kampeerplaatsen blijft echter behouden.

Overdrachtsbelasting: aandelentransacties vastgoed

Vanaf 1 januari 2025 wordt de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij bepaalde aandelentransacties afgeschaft. Dit is al eerder aangekondigd.

Overdrachtsbelasting: beperking kavelruilvrijstelling

De vrijstelling voor kavelruil wordt aangepast vanaf 2025. De vrijstelling geldt dan niet meer voor woningen en bedrijfsgebouwen, behalve voor agrarische gebouwen. Om misbruik te voorkomen, komt er een eis dat het gebruik tien jaar moet worden voortgezet.

Vennootschapsbelasting: beperking renteaftrek vastgoedlichamen

Vanaf 2025 kunnen vastgoedbedrijven die vooral verhuren, minder rente aftrekken. De drempel van 1 miljoen euro vervalt, zodat bedrijven niet meer kunnen profiteren door hun vastgoed over meerdere vennootschappen te verdelen. Wel gaat de renteaftreklimiet omhoog van 20% naar 25% van de winst, zodat deze beter aansluit bij andere Europese landen.

Samenloop verliesverrekening en kwijtscheldingswinstvrijstelling

De regels voor verliesverrekening en kwijtschelding worden aangepast. Verliezen boven 1 miljoen euro worden volledig vrijgesteld, zolang de kwijtscheldingswinst de overige verliezen overtreft. Voor verliezen tot 1 miljoen euro blijft alles hetzelfde.

Belasting op onbebouwde grond met woonfunctie 

Het kabinet bekijkt hoe een belasting op onbebouwde grond met een woonbestemming kan worden ingevoerd. Dit is bedoeld om woningbouw te stimuleren en speculatie met bouwgrond te verminderen. Uiterlijk in het voorjaar van 2025 worden hierover voorstellen verwacht.

Advies en informatie

Heb je vragen over de gevolgen van de fiscale veranderingen voor de vastgoedsector? We staan klaar om je te helpen! Neem gerust contact met ons op door te bellen naar: 053-8506070, of mail naar info@tenhag.nl

Bron: vastgoedmarkt.nl